didierdb.eu [ about ]  [ beelden ]  [ weetjes ]  [ projecten ]  [ shop ]  [ contact ]Fotoweetjes: Zwart-wit fotografie
1 oktober 2019


Schiet in kleur
zwart-wit fotografieStel je camera niet in op zwart-wit maar maak de foto in kleur. Een kleurfoto, ik ga ervan uit dat je je beelden in RAW maakt, bevat meer informatie en biedt je dus meer mogelijkheden in de nabewerking. Daarnaast; stel dat de zwart-wit afbeelding nog niet aanspreekt dan is er nog altijd de kleurweergave. Van kleur naar zwart wit is makkelijker dan van zwart-wit naar kleur.

Donker en licht = contrast
Er zijn meerdere manieren om een contrastrijke foto te maken. In eerste instantie: het licht. En het beste licht is fel licht. Normaal gesproken is een felle zon niet het beste licht om erop uit te trekken, tenzij je in zwart-wit wil fotograferen. Bij feller licht worden plekken nog lichter waardoor de donkere delen van het beeld donkerder lijken. Dus een combinatie van heel licht met heel donker levert het mooiste contrast.

zwart-wit fotografieHoe het simpel
Dat wil zeggen minder elementen in beeld. Kijk wat je kan weglaten. Meer dan bij kleur geldt bij zwart wit: less is more.

Geen kleur, wel emotie
Een zwart-wit foto is een prima medium om emotie weer te geven. Woede, een lach of een traan krijgen meer kracht en diepte in zwart-wit dan in kleur.

Maak gebruik van een silhouet
Fotografeer tegen het licht in of vanaf onder naar boven naar het licht toe. Hierdoor wordt je onderwerp een silhouet. Felle zon maar ook en bewolkte dag werkt prima voor dit effect. Probeer meerdere camerastandpunten en camera-instellingen uit voor het beste resultaat.

Ga aan de slag en maak een goede zwart-wit foto.[ naar boven ] didier de borle / beeldmaker

KEYWORDS: didier de borle, didierdb, beeldmaker, fotoweetjes, zwart-wit fotografie, foto, afbeelding, silhouet, camerastandpunt, camerainstellingen