didierdb.eu [ home ]  [ about ]  [ weetjes ]  [ projecten ]  [ contact ]Fotoweetjes: Sneeuw moet wit zijn
24 november 2016

De winter komt eraan en wellicht krijgen we deze keer ook wel sneeuw te zien. Dat ga je natuurlijk fotograferen en dan moet de sneeuw er liefst ook als sneeuw uitzien: de sneeuw moet wit zijn.

Is die gefotografeerde sneeuw op jouw foto wel eens niet wit maar grijs? Dat komt omdat een camera de belichting zo gaat instellen zodat kleur een gemixt eindresultaat wordt en dus grijs is. Dat voorkomen is echter helemaal niet moeilijk, gewoon een weetje. Wil je dat jouw camera van "zijn sneeuw jouw sneeuw" maakt? Ga je foto gewoon met maximaal 1 stop overbelichten. Probeer het uit door een aantal foto's te maken met steeds 1/3 stop extra belichting. De sneeuw wordt dan wit en ook andere delen in uw foto zullen er in veel gevallen beter uit komen te zien.

Deze tip geld eveneens de andere kant op. Is je te fotograferen onderwerp overwegend zwart dan wil de camera daar ook grijs van maken. Hier dien je dan het tegenovergestelde te doen en dus onderbelichten.

Voor het over- of onderbelichten maak je gebruik van belichtingscompensatie.
Komt die sneeuw er echt dan plaats ik hier zeker een aantal foto´s bij!

En in de nacht voor gisteren, zaterdag 11 februari 2017, was er dan voor het eerst dit jaar een weinig sneeuw gevallen te Oostende. Dus snel even 3 fototjes genomen ter verduidelijking van dit artikel.

zonder belichtingscompensatie
histogram zonder belichtingscompensatie
belichtingscompensatie plus 1 stop
histogram belichtingscompensatie plus 1 stop
belichtingscompensatie plus 2 stops
histogram belichtingscompensatie plus 2 stops

De linkse foto is genomen zonder belichtingscompensatie. Bij de middelste foto heb ik 1 stop en bij de rechtse 2 stops overbelicht. Zoals je kan merken, is twee stops overbelichting zeker niet te veel om de sneeuw wit te laten zijn.
Succes![ naar boven ] © didier de borle / beeldmaker