didierdb.eu [ about ]  [ beelden ]  [ weetjes ]  [ projecten ]  [ shop ]  [ contact ]Fotoweetjes: Wabi-Sabi fotografie
2 juni 2020


Wabi-Sabi fotografie is het fotograferen van de schoonheid van het lelijke. Daar wil ik het graag over hebben en er wat van laten zien.

Meestal, de meeste mensen welke fotografen, willen een mooie foto maken. We willen iets moois op de foto en van dat lelijk ding hoeven we echt geen afbeelding. Maar wat is mooi en wat is lelijk. Dat verschilt van cultuur tot cultuur en ook van mens tot mens. Volgens mijn definitie is schoonheid een algemeen begrip. Schoonheid kan zowel mooi als lelijk bevonden worden en of schoon mooi of lelijk bevonden wordt is persoonlijk.
Een voorbeeld: Een netjes gewassen overhemd is schoon maar daarom nog niet mooi. Wellicht is het mooi voor jou en lelijk voor mij of vinden we het beiden wel een lelijk ding.
Dus lelijk en mooi zijn dus beiden schoonheid. Maar dat wil niet zeggen dat alles schoon (schoonheid) is. Tegenover schoon staat immers vuil (vuiligheid). Bij naaktfotografie heb je mooi en lelijk, dus schoonheid. Bij (kinder)pornografische afbeeldingen bestaat er geen mooi of lelijk, daar heb je in mijn ogen alleen maar vuiligheid. Duidelijk? Schoon tegenover vuil; mooi tegenover lelijk maar beiden schoon. Alles wat in het Museum van Schone Kunsten hangt, ligt of staat hoef je dus niet mooi te vinden.

wabi-sabi fotografiewabi-sabi fotografie

Wabi-Sabi, afkomstig uit Japan, is een wereldbeeld waarin de aanvaarding van vergankelijkheid en het niet-perfecte centraal staat. Men zoekt, vindt en aanvaardt schoonheid in vergankelijkheid en in imperfectie welke door anderen wellicht als lelijk ervaart wordt. Ik denk dat velen het -zij het onbewust- wel ervaren: "de schoonheid in het onvolmaakte". Denk eens aan een gebroken en net niet onzichtbaar herstelde vaas. Trekt je dat niet aan om het nader te gaan bekijken?
Het begrip Wabi-Sabi kende ik niet. Maar nu ik er op internet (waar anders?) mee in aanraking kwamen er wat ging over lezen en dieper over nadacht, heb ook ik er mij onbewust toe aangetrokken gevoeld. Door mijn fotobibliotheek bladerend kom ik meerdere voorbeelden van Wabi-Sabi fotografie tegen. Daarom bij dit artikel enkele voorbeelden.

wabi-sabi fotografiewabi-sabi fotografie

Het heeft wel iets die schoonheid van het vergankelijke, de asymmetrie, de eenvoud, het niet pretentieuze, liefde voor oude en verweerde objecten. Een pluspunt is nog dat je bij Wabi-Sabi fotografie met je foto altijd een verhaal zal vertellen. Ik denk er in de toekomst bewuster mee om te zullen gaan.[ naar boven ] didier de borle / beeldmaker

KEYWORDS: didier de borle, didierdb, beeldmaker, fotoweetjes, Wabi-Sabi, fotografie, schoonheid, fotograferen, foto, afbeelding, lelijk, mooi, vuil, vergankelijk, asymmetrie, eenvoud, liefe, oud, verweerd