didierdb.eu [ about ]  [ beelden ]  [ weetjes ]  [ projecten ]  [ shop ]  [ contact ]Fotoweetjes: Vierkant fotoformaat
3 augustus 2020


Waarom
Persoonlijk houd ik van het vierkante fotoformaat. Volgens mij bied dat fotoformaat, vooral bij meer kunstzinnige fotografie en portretfotografie, meer mogelijkheden tot een sterker fotoverhaal.

Een van de voordelen van digitale fotografie is, door steeds maar meer megapixels, dat de mogelijkheid tot croppen toeneemt. Vroeger, in het analoge tijdperk, zat je vast aan het formaat dat je camera aankon. Croppen kon wel maar toch steeds met (aanzienlijk) verlies aan kwaliteit.

Eenvoud en compositie
fotoweetjes: vierkant fotoformaatVoor het maken van een goede foto, een sterk beeld, zijn er in grote lijnen twee zaken die je in het oog moet houden. In eerste instantie is dat "eenvoud" en daarna de "compositie".
Met compositie bedoel ik het wel of niet toepassen van de compositieregels. Inderdaad, wel of niet, omdat compositieregels geen must zijn, maar wel kunnen bijdragen aan het uitdragen van het verhaal van je foto. Maar, zij het eerder uitzonderlijk, kan het overtreden van de regel de juiste oplossing zijn.

Mijn camera staat standaard ingesteld op het 3:2 formaat. Bij het omzetten van 3:2 naar 1:1 crop ik dus ťťn derde van de foto weg. Bij een staande oriŽntatie is dat onder of boven of onder en boven. Bij een liggende oriŽntatie links of rechts of links en rechts. Dat doe ik bijna altijd om minder interessante zaken uit beeld te verwijderen; met andere woorden het zoeken naar eenvoud.

fotoweetjes: vierkant fotoformaatWellicht de voornaamste compositie regel is de regel van derden. Deze werkt echter minder goed, meestal helemaal niet, in het vierkante formaat. Bij een vierkante uitsnede is het beter je onderwerp of te centreren of helemaal in de zijkant van het beeld te plaatsen. Daarnaast is het zaak om, nog meer de bij een ander fotoformaat, op zoek te gaan naar lijnen en kenmerkende vormen. Denk aan driehoeken, vierkanten, rechthoeken en cirkels, dit met de bedoeling het oog van de kijker te leiden en vast te houden.

Omdat bij zwart-wit fotografie de genoemde lijnen en vormen nog belangrijker zijn, doet een zwart-wit foto het meestal goed in het vierkante formaat.

Je foto's croppen naar een vierkante uitsnede is altijd mogelijk. Maar denk ook al eens bij het fotograferen aan wat een 1:1 uitsnede met je beeld zou doen en houd ook alsdan rekening met de compositie.

Probeer het eens uit.[ naar boven ] © didier de borle / beeldmaker

KEYWORDS: didier de borle, didierdb, beeldmaker, fotoweetjes, vierkant, fotoformaat, digitaal, analoog, croppen, foto, beeld, eenvoud, compositie, fotoverhaal, regel van derden, lijnen, vormen, fotografie, portret, zwart-wit, kunstzinnig