didierdb.eu [ home ]  [ about ]  [ weetjes ]  [ projecten ]  [ contact ]Fotoweetjes: Het fotograferen van kinderen
18 februari 2018

Het fotograferen van kinderen is super. Als je het goed aanpakt zijn kinderen spontane en prettige modellen. Hier een aantal tips welke je kan volgen en natuurlijk, daarom zijn het regeltjes, er nu en dan eens van afwijken.

 1. HOOFDREGEL: maak er een spelletje van!
  Kinderen zijn speels, wordt de zaak te ernstig dan zullen ze (gauw) afhaken.
 2. Betrek je modellen bij het fotograferen, promoveer ze tot je medewerkers.
  Ga, afhankelijk van de situatie, in eerste instantie wat anders fotograferen. Bijvoorbeeld een huisdier, de tuin of andere aanwezige personen en laat je kleine, toekomstige modellen je werk beoordelen. Persoonlijk weet ik dat ik niet meer stuk kan vanaf het moment dat de kleine vingertjes over mijn scherm gaan vegen.
 3. Een volgende stap is om het kind / de kinderen samen met die boom, die hond of die pap op de foto te zetten. Dat levert wellicht je eerste goede foto van de fotosessie op.
 4. Daarna kan je twee kanten uit:
  1. Het kind reageert superspontaan en je gaat gewoon verder zodat het een spelletje wordt en het fotograferen bijzaak.
  2. Je model geeft de indruk oké, leuk dat was het dan wat wil zeggen dat het kind zijn of haar interesse verlegd heeft. Jij gaat zogezegd verder met andere dingen in beeld te brengen, maar voert stiekem je opdracht "kind(eren) fotograferen" uit.
  Mijn voorkeur gaat uit naar punt a, maar ook dan zal de interesse van je model(len) verslappen en schakel je over naar "b", wat in veelal de mooiste plaatjes oplevert.
   
  Hou verder altijd het volgende in gedachte:
   
 5. Zeg NOOIT "zeg een cheese"!
  Kinderen zijn spontaan. Verbreek dat niet. Immers kinderen -en dat geldt ook voor volwassenen- hoeven niet op alle foto´s te lachen. Ook andere emoties kunnen je beelden meer inhoud geven en daardoor heel interessant zijn om vast te leggen.
 6. Neem vooral de tijd
  Moet het vlug gaan de plan je beter een ander moment in voor de fotosessie. Ga je iets forceren dan loop je kans dat het kind een afkeer gaat ontwikkelen voor de camera en dan is het voor langere tijd over en uit.
 7. Fotografeer kinderen op hun ooghoogte
  Op ooghoogte fotograferen is een vaste regel bij portretfotografie. Maar in een enkel geval kan het (overdreven) afwijken van die regel een prachtige foto opleveren.
 8. Durf dichtbij te komen
  Een foto kan interessanter worden door dichter op je onderwerp te kruipen. Het is helemaal niet fout om ook eens alleen een kinderhoofdje in beeld te brengen.
 9. Hoeft niet altijd recht op de camera
  Soms is het juist leuk om kinderen van achteren of van opzij te fotograferen en zo hun bezigheden vast te leggen.
 10. Laat ook de omgeving een rol spelen
  Aansluitend op punt negen wil ik hiermee zeggen dat het interessant kan zijn om het waar en het met wie in je beeld te betrekken. Zo voeg je een verhaal toe aan je foto waardoor je de aandacht van de kijker langer vasthoud.

Dat waren 10 punten welke bij mij opkwamen omdat ik deze week nog eens kinderen aan het fotograferen was. Maak er gebruik of lap ze aan je laars, maar blijf wel die mooie kinderfoto´s maken.[ naar boven ] © didier de borle / beeldmaker