didierdb.eu [ home ]  [ about ]  [ weetjes ]  [ projecten ]  [ contact ]Fotoweetjes: Het juiste moment
2 april 2017

Het afdrukken op het juiste moment is in grote mate bepalend voor een geslaagde foto.
Maar eerst de vraag: "Wat is en hoe ontstaat het juiste moment".
Volgens mij komt het er op aan om niet alleen te kijken, maar ook te zien. Het samenvallen van kijken en zien wordt verkregen door een combinatie van geduld en ervaring en zo ontstaat automatisch het juiste moment. Het is echter altijd een combinatie van dingen:
   -   Kijken en zien,
   -   afdrukken op het juiste moment,
   -   een juiste compositie en
   -   de foto moet technisch goed zijn.

We schrijven 2 april 2017. Sinds maart 2013 heb ik 10.195 beelden geschoten. Hierna een aantal van mijn fotoŽs waarvan ik overtuigd ben dat ik op het juiste moment heb afgedrukt.

Het juiste licht is zoŽn medebepalend moment.
het juiste lichtDit portret (foto rechts) gemaakt te Gent op 9 november 2014 bevat het juiste licht. In eerste instantie omdat het een mooie herfstdag was maar vooral omdat het licht naar het aangezicht van beide dames weerkaatst werd door het tijdschrift dat ze op dat moment aan het lezen waren. Een combinatie van:
   -   Ik heb het gezien,
   -   afgedrukt op het juiste moment,
   -   met de juiste camerainstelling waardoor geen storende achtergrond en
   -   ook een mooie beeldindeling.

 

 

De juiste actie is zoŽn medebepalend moment.
Actie welke ondernomen wordt door het model, maar ook de fotograaf kan een juiste actie, zijnde de gekozen instellingen op het fototoestel, ondernemen. Ik verklaar dit aan de hand van de fotoŽs hierna.
   -   Foto links; de voorbijgangster kijkt op het juiste moment naar het kruisbeeld. Ik pas hier "een onscherpe zoom" toe waardoor de foto iets magisch krijgt.
   -   Foto rechts; hier heb ik op het exacte moment en met de juiste sluitertijd afgedrukt. Hierdoor is de sprong van de jongen gefixeerd en stroomt het water van zijn voeten af.

de juiste actiede juiste sluitertijd

Het juiste geduld is zoŽn medebepalend moment.
Soms is het gewoon het fototoestel, met de op voorhand juiste en vastgelegde instellingen, te richten en op dat ene moment af te drukken. Het gebeurt dat Ždat ene moment` gewoon niet komt. Dan zit er niets anders op dan een volgende gelegenheid af te wachten. Beide fotoŽs hierna, eergisteren en gisteren genomen in het Leopoldspark te Oostende, getuigen van zoŽn situatie.

de juiste wachttijdhet juiste diafragma

De juiste compositie is zoŽn medebepalend moment. Hierbij komt het, naast het gebruik van de juiste camera instellingen, hoofdzakelijk neer op kijken en zien. Simpelweg omdat dat Žjuiste momentŽ daarna waarschijnlijk nooit meer terugkomt. Getuige nog enkele afbeeldingen.

het juiste momenteenmalige poze

het juiste momenteenmalige poze                   eenmalige poze

Conclusie
Naar buiten → kijken → en vooral zien → verzamelen die juweeltjes.
Succes![ naar boven ] © didier de borle / beeldmaker