didierdb.eu [ about ]  [ beelden ]  [ weetjes ]  [ contact ]HDR-fotografie
25 april 2019


Sommige mensen houden ervan, anderen vinden HighDynamicRange-beelden niet mooi. De voornaamste reden is omdat HDR-beelden meer detail weergeven dan het menselijk oog in eerste instantie registreert. Een HDR-foto komt daarom een beetje ´vreemd´ (niet-realistisch / confronterend) over.

De bestaansreden van HDR
Digitale camera’s worden steeds beter maar toch blijven ze, wat contrastverschillen betreft, achter op het menselijk oog. Het is je wellicht al overkomen: bij een landschap heeft je camera problemen om zowel de lucht als de voorgrond goed te belichten. Het contrastverschil tussen de heldere lucht en de donkere voorgrond is te groot. Dan krijg je of een te donkere voorgrond of een uitgebrande lucht omdat de camera, in tegenstelling tot het menselijk oog, de verhouding tussen het felste en het zwakste licht niet kan overbruggen. Het dynamische bereik van de camera is onvoldoende.
In zo´n geval kan je gebruik maken van een grijsverloopfilter of HDR toepassen. Echter grijsverloopfilters zijn niet altijd toereikend zoals bij reflecties en fotograferen bij tegenlicht waarbij ook de zon deel is op de foto. Persoonlijk kies ik voor HDR. Temeer omdat ik in RAW fotografeer, geeft een HDR-beeld mij ruimere mogelijkheden bij de nabewerking.

Aan de slag met HDR
Een High Dynamic Range bestaat uit minstens 3 foto´s van hetzelfde onderwerp maar met een verschillende belichting. De eerste foto is correct belicht, de tweede is onderbelicht en de laatste is overbelicht. Dat bereik je via belichtingscompensatie. In mijn artikel over belichting lees je er hier meer over.
Voor het samenvoegen van de drie beelden gebruik ik de HDR-functie in Lightroom 6.
Ik selecteer de samen te voegen beelden en kies voor "Foto > Foto Samenvoegen > HDR" Er opent een venster waarin je een aantal zaken kunt instellen die de look van het HDR-beeld beïnvloeden.

PROCES BESCHRIJVAN MET BEELDEN

Deze manier van werken is vrij eenvoudig omdat het meeste werk door het programma gedaan wordt. In tegenstelling tot sommige andere HDR-software is het resultaat vrij neutraal en realistisch en omdat het eindproduct een DNG-bestand is, behoudt je de flexibiliteit en de kwaliteit van een RAW- foto.

Ik vind het mooi
Vanzelfsprekend hoeft HDR-fotografie zich niet te beperken tot landschapsfotografie. In principe kan je voor elke opname waar zeer weinig -lees liefst geen- beweging is meerdere foto´s met diverse belichting samenvoegen. De uiteindelijke HDR-foto (RAW) bevat veel meer informatie dan een ´normaal´ belicht beeld. Dit zowel in de hooglichten, de schaduwen en de middentonen. Hierdoor komt er meer detail zichtbaar dan met het oog wordt waargenomen wat het beeld een surrealistische uitstraling geeft.


Hiervoor de drie raw-beelden met normale belichting, 1stop onderbelicht en 1 stop overbelicht.
Hierna het resutaat na samenvoegen van de beelden.

Tips voor HDR-fotografie
   -  Gebruik, bij voorkeur, een degelijk statief welk voldoende ondersteuning biedt voor jouw camera.
   -  Maak je gebruik van een statief. Zet dan de beeldstabilisatie uit.
   -  Zet na het scherpstellen de autofocus uit. Zo gaat de camera tussen de opnames in niet opnieuw scherpstellen.
   -  Schakel de ruisreductie bij lange sluitertijden uit in het menu van de camera.
   -  Hou de ISO zo laag mogelijk.
   -  Fotografeer in RAW.
   -  Bestudeer het histogram en controleer of de belichting van het neutrale beeld mooi verdeeld is.
   -  Neem tijd voor een mooie compositie en let daarbij op de randen van het kader.

Succes met HDR-fotografie.[ naar boven ] © didier de borle / beeldmaker