didierdb.eu [ home ]  [ about ]  [ weetjes ]  [ projecten ]  [ contact ]Verkenning van het programma GIMP
-1- Inleiding     25 maart 2019


verkenning ban het programma GIMP

De komende maanden ga ik mij onderdompelen in het programma GIMP (GNU Image Manipulation Program) en mijn opgedane kennis delen met de bezoekers van mijn website.
GIMP is een grafisch programma voor digitale beeldbewerking, onder andere het bewerken van foto´s, op de computer. Het programma is uitgegroeid tot een geduchte concurent van Photoshop met als groot voordeel dat het voor iedereen gratis te gebruiken is.

Een eerste betaversie van, wat toen nog THE GIMP werd genoemd, kwam uit op 12 februari 1996. Op 3 juni 1998 was een eerste stabiele versie (GIMP 1.0.0) beschikbaar. Voor deze artikelreeks maak ik gebruik van de versie 2.10.8 die op 8 november 2018 als stabiele versie werd vrijgegeven.

Het standaard-bestandsformaat van GIMP is
   -  xcf (staat voor eXperimental Computing Facility). Dit bestand bevat de informatie over de verschillende niveaus, kanalen, paden, teksten enzovoort van het beeld dat bewerkt wordt / is in GIMP. Het exporteren of converteren van een .xcf-bestand naar een ander grafisch formaat zal ertoe leiden dat deze informatie verloren gaat. Het is dus van belang dat zolang niet alle bewerkingen definitief voltooid zijn het xcf-formaat aan te houden.
Daarnaast ondersteunt het programma ook
   -  tiff (staat voor Tagged Image File Format). Deze bestanden zijn erg groot omdat er geen compressie / kwaliteitsverlies is, Zijn dus niet geschikt voor het internet maar wel om te printen.
   -  png (staat voor Portable network graphics). Bij deze bestanden blijgt transparantie behouden, zelfs in gradaties. Omdat deze bestanden relatief klein zijn met qeinig verlies aan beeldkwaliteit zijn ze zeer geschikt voor het gebruik op internet.
   -  jpg / jpeg (staat voor Joint Photographic Experts Group). Als je beelden wilt delen met anderen, is dit een geschikt, omdat iedereen dit formaat kan openen. Is echter niet geschikt voor transparante achtergronden omdat de transparantie verloren gaat. Je kunt de beeldkwaliteit maximaal behouden, maar ook kiezen voor een kleinere bestandsgrootte (meer compressie) met verlies van beeldgegevens.
   -  gif.(staat voor Graphics Interchange Format). In dit formaat worden animaties (bewegende beelden) opgeslagen. Er treedt -vanwege het beperkte kleurbereik- veel kwaliteisverlies op. Transparantie is beperkt mogelijk.
GIMP ondersteunt echter geen RAW-bestanden, maar door een koppeling met UFRaw of Darktable -ook deze zijn gratis te gebruiken- is een oplossing beschikbaar.  >  >  >  Installeren
[ naar boven ] © didier de borle / beeldmaker