didierdb.eu [ home ]  [ about ]  [ weetjes ]  [ projecten ]  [ contact ]Fotoweetjes: Beweging
15 december 2016

Er bestaan meerdere manieren om in jouw foto's het idee van beweging vast te leggen. Meest bekend zijn de beweging te bevriezen of door een vervaging weer te geven. Hiervoor maak je gebruik van een korte sluitertijd voor het bevriezen of een langere sluitertijd voor vervaging.
Het vastleggen van beweging kan daarnaast ook door te pannen of door een onscherpe zoom toe te passen.

Het gebruik van een korte of juist een lange sluitertijd

Het is belangrijk om de sluitertijden in te stellen op basis van de snelheid van het onderwerp. De beweging van een raceauto heeft een kortere sluitertijd nodig dan bijvoorbeeld een jogger.
   - Stel jouw spiegelreflexcamera in op de modus Tv en selecteer de gewenste sluitertijd.
   - Korte sluitertijden voor het bevriezen van de beweging zijn meestal 1/500ste van een seconde of korter.
   - Wil je een bewegend onderwerp vastleggen door middel van vervaging dan heb je een lange sluitertijd nodig. Lange sluitertijden beginnen over het algemeen bij 1/30ste van een seconde, hoewel de meeste camera's -in de Tv-modus- ook sluitertijden tot maar liefst 30 seconden aankunnen.
   - Bij bewegende onderwerpen maak je het best gebruik van de autofocus-stand. Daarnaast is het een goed idee om de bedieningsmodus op continu in te stellen. Zo wordt er een reeks afbeeldingen vastgelegd en loop je minder kans het ultieme shot te missen.
   - Stel jouw camera zo in dat hij JPEG-opnamen maakt.
   - Maak gebruik geheugenkaarten met een hoge snelheidsklasse en een grote capaciteit zodat de camera in een opnamereeks meer opnamen kan maken.

beweging bevriezen op fotografie.didierdb.eu Bij de sprong over de golf maakte ik gebruik van een sluitertijd
van 1/400ste seconde waardoor de beweging bevroren werd.


Het water uit de fontijn is vastgelegd aan 1/4sec zo wekt de foto
de suggestie van beweging van het water.
suggestie stromend water op fotografie.didierdb.eu

beweging vastleggen via pannenPannen

Pannen is het volgen van een bewegend onderwerp met jouw camera. De ideale foto maak je als je jouw camera met dezelfde snelheid beweegt als het onderwerp. Om deze vaardigheid onder de knie te krijgen is het zaak veel te oefenen. Daarbij zijn in eerste instantie fietsers dankbare onderwerpen.

Bij pannen lijkt het onderwerp bevroren terwijl de achtergrond door de beweging van de camera vervaagt. Zo ook lijken Bij het fotograferen van voertuigen de wielen te draaien en staat het voertuig zelf in schril contrast met de vervagende achtergrond.
Pannen kan ook door een groep bewegende onderwerpen te fotograferen waarbij je slechts een onderwerp volgt. Door de combinatie van het ene scherpe onderwerp en de vage achtergrond en andere onderwerpen spat de actie als het ware van jouw foto af.
Een goede sluitertijd bij het pannen ligt rondom de 1/2sec, maar dat hangt heel veel af van de snelheid van het onderwerp.

onscherpe zoom op fotografie.didierdb.euEen onscherpe zoom

Een onscherpe zoom houdt in dat je in- of uitzoomt terwijl je een foto maakt met een lange sluitertijd. Daardoor wordt jouw foto vanuit het midden naar buiten toe onscherp.

Ook hier telt: oefening baart kunst, hier alvast een begin:
   - Selecteer de modus Tv en kies een sluitertijd van 1/10 tot 4 seconden.
   - Zoom helemaal in en stel scherp op het onderwerp en vergrendel de scherpstelling.
   - Gebruik bij voorkeur een statief of leun ergens tegenaan om jouw camera zo stil mogelijk te houden.
   - Zoom nu, zonder de scherpstelling te veranderen, uit.
   - Druk de ontspanknop in en zoom zo voorzichtig mogelijk in.[ naar boven ] © didier de borle / beeldmaker