didierdb.eu [ home ]  [ about ]  [ weetjes ]  [ projecten ]  [ contact ]Fotoweetjes: Algemeen
15 oktober 2016


Houd de camera op een correcte manier vast. De linkerhand ondersteunt de body en de lens. Kijk (bij een spiegelreflexcamera) altijd door de lens. Kies in combinatie sluitertijd - diafragma - ISO-waarde altijd voor de laagste ISO-waarde. Denk na over de gewenste scherptediepte. Algemene regel: een hoog f/-getal geeft veel scherptediepte, een laag f/-getal weinig.
De voorzieningen IS of Vr helpen daadwerkelijk bewegingsonscherpte te voorkomen. Echter bij gebruik van een statief kun je deze beter uitzetten. De uiterste standen van een objectief geven meestal de minst goede resultaten. Dus als het kan vermijd dan de grootste of kleinste diafragmaopening en de uiterste zoomstand. Een objectief met een vast brandpunt (prime) is doorgaans van hoge kwaliteit en lichtsterk. Bijvb: een 50mm f/1.8 is het overwegen waard en meestal niet zo duur.
Een spiegelreflexcamera heeft een vergrotingsfactor (cropfactor). Bij Canon bedraagt deze 1.6 bij Nikon en Sony 1.5. Dus een 100mm objectief heeft in feite een beeldhoek van 150 of 160 mm. Soms wil het objectief niet scherpstellen. De oplossing is dan handmatig scherpstellen. Meer foto's nemen kost niets extra. Dus waarom niet eens 'gekke dingen' uitproberen.
Meetrekken met de camera bij een bewegend onderwerp kan mooie resultaten opleveren. Kies een niet te snelle sluitertijd (1/15sec) voor een relatief scherp onderwerp en een wazige achtergrond, geeft de suggestie van beweging. Een foto wordt interessant als deze een verhaal vertelt. Maak van eenzelfde onderwerp altijd meerdere foto's. Het wordt dan een beeldverhaal en dat dwingt om te selecteren. Foto's uit verre streken zijn vaak bijzonder door het onderwerp maar zijn daarom niet altijd goede foto's.
Gebruik altijd een zonnekap. Geeft meestal een beter resultaat maar biedt ook bescherming voor het objectief. De linkerkant van het gezicht is over het algemeen de beste kant om te fotograferen. Dit komt omdat daar vaak meer emotie op te zien is.


[ naar boven ] © didier de borle / beeldmaker